Natuurretraite Marokko

7-daagse Natuur Retraite
2024

Natuurretraite Marokko

Verlang je naar een diepere verbinding met jezelf,  en ben je klaar voor een volgende stap in het leven? Dan is dit 7-daagse Next Step retraite iets voor jou. Een persoonlijke retraite of coaching vakantie, waarin je een transformerende reis zult beleven.

Tijdens deze retraite verblijven we in een huis voor onszelf en kashba, tussen de oranjerode heuvels van de Marokkaanse Atlas. Overdag trekken we samen de natuur in. Als vanzelf geef je je over aan een uniek persoonlijke proces. Een rijkdom aan natuur retraite oefeningen en coachingvormen ondersteunen je hierbij. Een week lang leef je in het moment, weg van alles.

Persoonlijk groeiproces

Deze natuur retraite is voor iedereen die voelt of vermoedt dat het tijd is voor verandering of vernieuwing. Hier kun je vanuit moeiteloosheid ontdekken wat het leven van je vraagt, en hoe je daar de volgende beweging in maakt.

De puurheid en stilte van de natuur zorgen voor een bedding waarin je herboren gaat voelen. Nieuwe inzichten nodigen je uit om nieuwe stappen te zetten. Stappen die je tijdens de retraite veilig kunt verkennen en onderzoeken.

Dagelijks gaan we op pad in de heuvels van de Atlas

"Dit programma laat je terugkeren naar de rust in jezelf. Ik weet nu wat mij te doen staat, en voel daar vertrouwen in vanuit mijzelf".

Nieuwe keuzes vanuit je diepste verlangen

In de stilte in de natuur van de Marokkaanse Atlasheuvels ga je als vanzelf vertragen en keer je terug naar je eigen essentie. Hier kom je weer contact met je pure zelf; jouw eigen liefde, wijsheid en kracht. Twee ervaren coaches begeleiden je met coaching, mindfulness (in de natuur) oefeningen, meditaties, ACT, voice dialogue en familie opstellingen.

Wat levert deze week jou op?

 • Je voelt dat het klopt als je zegt: “ik ben weer Thuis”
 • Je kiest vanuit moed en kwetsbaarheid voor jouw leven(sgroei), omdat luistert en vertrouwt op je hart
 • Je hebt geleerd soepeler  om te gaan met de ups en downs in je leven  
 • Je hebt je ‘Next Step’. Je weet wat je te doen staat wanneer je thuis bent
 • Je gaat ten volle leven

 

“Ik ben thuisgekomen bij mijn pure authenticiteit, mijn liefde, kracht en wijsheid. Ik zit vol levensenergie en voel onvoorwaardelijke liefde voor mijn 'innerlijk kind'.

Deze retraite vindt plaats op een plek, waar de tijd lijkt stil te staan

Kashba en huis op camping Ouzoud

We verblijven in een sfeervol huis en authentieke kashba op Camping Le Zebra in Ouzoud. Je hebt de keuze uit een twee- of meerpersoons kamer, of overnachting in een tentje. Vanaf onze accommodatie geniet je van een adembenemend uitzicht over oranje vlaktes en ongerepte bergheuvels. Waar het heerlijk wandelen en zitten is bij rivierbeddingen en bergkloven. En de lokale bevolking ezels gebruiken als vervoermiddel.

 

Ik heb hier een super ervaring gehad en ook veel leermomenten die mij verder in mijn leven gaan helpen. Ik doe nu gewoon wat voor mijzelf goed voelt

Tussen de middag is er voldoende tijd om in je dagboek te schrijven bij een helder beekje

Programma

Onze natuurretraites kennen een aantal beginselen. Die zijn erop gericht dat je eerst de weg van buiten naar binnen in jezelf maakt, en vervolgens weer naar buiten. Deze beginselen vormen de basis van ons programma:

 • Vertragen
 • Verstillen
 • Verbinden
 • Ontdekken
 • Creëren
 

Vertragen is het teruggaan naar ons natuurlijke ritme, zonder besef van tijd.  Je neemt jouw omgeving in alle rust waar met je zintuigen.  In het ritme van de natuur wandelen we door de valleien, langs het water en door uitgedroogde rivierbeddingen, waar je de stilte hoort.

Verstillen helpt je om je bewustzijn te vergroten van je natuurlijke zelf. Mindfulness oefeningen en solo-tijd ondersteunen je hierbij. Met een solo zit je langere tijd op één plek, bijvoorbeeld zittend tegen een oude olijfboom. De wereld met al haar afleidingen vervaagt. Alleen “Ik Ben” blijft over.

Verbinden met jezelf en de natuur is essentieel. Je maakt een diepe connectie met de meer-dan-menselijke wereld, de dieren, planten en stenen. De eeuwenoude Atlas is een hele fijne plek om te aarden. Je voelt je onderdeel van alles wat er is. We dompelen onder in de natuur met oefeningen uit ‘bosbaden’, die erop gericht zijn om het contact met de natuur te verdiepen.  

Ontdekken is jouw groeiproces verkennen. Je komt obstakels tegen of staat voor een nieuwe fase. Welke beweging wil er in jou ontstaan? Je ontdekt patronen die je niet meer dienen, of krijgt nieuwe inzichten. We bieden onder meer coaching en familie- of organisatieopstellingen om je hierin te ondersteunen.   

Creëren is de laatste stap. Je maakt nieuwe keuzes, jouw Next Step.  Concrete intenties worden gevormd en gedeeld. Thuis geven deze intenties richting aan wie je bent en wat belangrijk voor je is.

Alle oefeningen en activiteiten die we aanbieden zijn gericht op het verdiepen van jouw groeiproces. We volgen de stroom van de groep en bieden dagelijks een ander programma, met voldoende tijd en ruimte voor ieders proces. Je bent per dag vrij om hieraan deel te nemen.

 

 

 

Het effect van de week was overweldigend. Ik ervaar nog meer vrede en rust in mijn leven, durf mezelf te zijn zonder excuses te maken

Huis Le Zebra
Uitzicht vanuit het terras van ons huis

Enkele ervaringen van eerdere deelnemers

Reisinfo en dagindeling

Met de hele groep vliegen we naar Marrakech. Er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Bij aankomst op het vliegveld lever je jouw telefoon en horloge in. Vervolgens rijden we met 1 of 2 busjes naar Ouzoud. Onderweg maken we een lunchstop in een klein Marokkaans dorpje.

Er is geen vooraf vastgesteld dagprogramma. We sluiten elke dag aan op wat jij/de groep nodig heeft. Je kiest zelf waar je aan meedoet. Er is geen tijd, we leven met het ritme van de natuur en ons lichaam. Aan het einde van elke middag ronden we het programma af. Er is dan nog  voldoende tijd voor jezelf, bijvoorbeeld om even te gaan zwemmen of rond te wandelen. We vragen je weg te blijven van de bewoonde wereld zodat je echt tot jezelf komt. De laatste dag is er voor wie wil gelegenheid om het dorp, of de schitterende waterval (met zijn apen) te bezoeken. 

In de ochtend ontbijt je wanneer jij opmerkt dat het daar tijd voor is. Vaak nemen we een lunchpakket mee, omdat we overdag vaak in de omgeving blijven. Er wordt voor ons gekookt uit de Marokkaanse keuken, zoals de tajine. Deze traditionele stoofpot smaakt heerlijk, onder meer door de verse groenten en kruidige specerijen.  

Samen reizen we na 7 dagen in alle rust naar het vliegveld in Marrakech. De terugreis is niet alleen een afscheid van een week waarin je in verbondenheid hebt geleefd, maar ook een voorbereiding op de terugkeer naar jouw ‘echte’ wereld.

Ik had verwacht hindernissen in het leven op te zoeken en een manier te vinden om hiermee om te gaan. Dat is gelukt! Net zoals rust vinden. Met dit programma ga je de verdieping in, en vind je innerlijke rust.

Qi gong oefeningen op een fijne plek tussen de olijfbomen

Praktische informatie

Veelgestelde vragen:

 • Je krijgt binnen 1 dag de bevestiging dat je wel of niet op de deelnemerslijst staat.
 • Ongeveer 8 weken van tevoren krijg je te horen of de retraite definitief wel of niet doorgaat. Je krijgt dan ook het reisschema naar de retraiteplek.
 • We sturen je een uitgebreid inschrijfformulier toe. Je hebt dan rustig de tijd om ons te vertellen: waarom je mee wil, wat is je intentie? Of allergisch bent voor bepaalde ingrediënten in je eten? Of andere zaken zijn die wij nog over jou moeten weten?
 • Je krijgt van ons ook nog een paklijst van zaken die je minimaal bij je moet hebben. Dit kun je meestal goed kwijt in de handbagage, zodat je geen grote koffer hoeft bij te boeken voor de vlucht.
 • Natuurlijk krijg je nog een factuur van ons.

We hebben met iedereen van tevoren nog een telefonisch intakegesprek. Meestal plannen we die 2 à 3 weken voor de retraite

Dit gebeurt zo nu en dan, maar dat hangt af van je werkgever. Met name in hoeverre jouw vraag of thema werkgerelateerd is. De werkgever bepaalt zelf of hij de hele reis betaalt of dat hij (deels) de retraite betaalt en dat jij nog de kosten van de vlucht betaalt.

Op het uitgebreid inschrijfformulier kun je aangeven waar de factuur naar toegestuurd moet worden.

Je krijgt van ons van tevoren nog een paklijst. We gaan uit van eenvoud. Je hoeft niet meer mee te nemen dan wat echt nodig is. Vaak kun je alles kwijt in je handbagage, zodat je geen ruimbagage hoeft bij te boeken.

Het is vaak wel handig om nog geld bij je te hebben voor de reis naar Marokko, zodat je nog onderweg wat kan kopen. 

In Marokko zelf hoef je geen geld bij je te hebben. Tenzij je nog een souvenir wil kopen.

Dat is een goede vraag. Je krijgt van ons nog een brief voor het thuisfront, waarin staat welk telefoonnummer zij kunnen bellen in geval van nood. Wij luisteren zowel ’s ochtends als ’s avonds deze voicemail af.

Aan de andere kant vragen we in het uitgebreide inschrijfformulier ook de naam en telefoonnummer van jouw contactpersoon in Nederland. Zodat wij die kunnen bellen, mocht dat nodig zijn.

Je kan je inschrijven tot 7 weken voor aanvang van de retraite.

Hou me op de hoogte zodra de data voor 2024 bekend zijn:

natuurretraites logo

Contact opnemen

natuurretraites logo

Aanmelden voor Nieuwsbrief Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Dankjewel voor het invullen van het inschrijfformulier

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze webinar.
We sturen binnenkort de zoomlink naar je e-mail adres.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl