Natuurlijke bewegingen

Wanneer ik door de natuur loop, merk ik een rust over mij komen. De stress en drukte in mijn mind verdwijnt. En als dat niet het geval is dan loopt mijn lichaam in de natuur en ben ik met mijn hoofd nog ergens anders bezig buiten de natuur. Allerlei vragen spoken door het hoofd, terwijl ik in de natuur loop.
Vol bewust van de natuur, neem ik waar. Ik voel de wind lichtjes op de huid en ik ruik geuren. Meer en meer besef ik de bewegingen om mij heen en in mijzelf.

Ik ga zitten op een boomstronk. Na een tijdje merk ik in mij op hoeveel verschillende bewegingen ik elke dag kan maken: 

 1. De wilskracht beweging: doen wat ik wil. Ik wil iets bereiken en denk na hoe ik dat wil gaan doen en ga dat ook doen.

   

 2. De systemische beweging. Ik beweeg en gedraag me zoals een levend systeem van mij vraagt. . Dit kan mijn familie zijn. Zo gedrag ik me volgens de familieregels tijden een kerstdiner. Het kan ook mijn werk zijn.  Ik voel me ingezogen in de organisatie waarvoor ik werk. Ik doe wat dit organisatiesysteem van mijn vraagt.  Achteraf merk ik op dat ik me eigenlijk anders had willen gedragen, maar dat lukte op dat moment niet. Dit is best lastig om hier uit te breken.
 3. De natuurlijke beweging. Ik kom weer terug op de plek waar ik zit in de natuur. Ik observeer alle bewegingen van de dieren en planten. Alles lijkt natuurlijk te bewegen en vanzelf te gaan. De natuur straalt energie en vitaliteit uit. Alle bewegingen gaan vanuit aandacht en zijn in het moment.  Er is geen voorbedacht plan die leidt tot de wilskracht beweging (de eerste beweging). De dieren spelen ook geen rolletje en doen niet iets wat onnatuurlijk is. Er is geen systeembeweging.  Ze bewegen met volle aandacht in het moment en gedragen zich wat er op dat moment nodig is.

Wat is jouw beweging op dit moment in je leven?

 • Beweeg je vanuit je wilskracht?
 • Ben je vooral een radertje in het werksysteem?
 • Of geef je je over en vertrouw je op jouw natuurlijke beweging?
 

Energiebronnen en energievreters

 1. Ga eens na wat in je leven zaken zijn waar je geen energie van krijgt en waarbij je zelf uitput?
 2. Bepaal dan eens voor de energievreters welke beweging van toepassing is. Stop je er veel wilskracht (1ste beweging) in? Laat je je meeslepen wat de organisatie je vraagt te doen (2e beweging)?
 3. Wat zou je doen als je eigen natuurlijke beweging zou gaan volgen?

Ik ga weer wandelen, kies voor de 3e beweging. Ik geef me over aan de natuur. Ineens zie en voel ik meer. Ik ervaar sprankelingen van de natuur. Geen besef van tijd.  Ik kies het pad wat zich dan aandient. Mijn pad, in afstemming met de natuur. Ik heb een geweldige middag in harmonie met de natuur en kom vol energie weer thuis.

Johan

Dankjewel voor het invullen van het inschrijfformulier

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze webinar.
We sturen binnenkort de zoomlink naar je e-mail adres.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Aanmelden voor Nieuwsbrief Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Contact opnemen