Leren leven in het moment

Ons drukke leven

In onze drukke maatschappij is het vaak moeilijk om in het moment te leven. We zijn voortdurend bezig met plannen voor de toekomst en maken ons zorgen over wat er gaat gebeuren. Maar wat als we leerden om in het moment te leven en ons niet zo druk te maken over de toekomst?
 
Er is veel discussie over of het mogelijk is om in het moment te leven in Nederland. Hoewel ik het wel eens heb gezien gebeuren bij mensen die ik ken, voelen velen dat het niet haalbaar is in onze huidige maatschappij. Toch geloof ik dat het mogelijk is om in het moment te leven, zelfs hier in Nederland.

Poly-crises

Als we naar de huidige maatschappelijke en wereldproblemen kijken, zien we dat er veel problemen zijn die we moeten oplossen. Het klimaat verandert in een steeds hoger tempo, de honger, droogte en extreme temperaturen nemen toe. Grote organisaties verdienen geld aan het produceren van voedsel terwijl boeren het steeds moeilijker hebben. Bedrijfstakken liggen stil omdat er steeds minder mensen te vinden zijn voor banen.
 

Tijdperk van transformaties

De komende tijd zullen we waarschijnlijk steeds meer zien dat vanzelfsprekendheden niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Onze maatschappij gaat veranderen en er zijn steeds minder mensen die hun werk kunnen doen. Onze welvarende wereld en maatschappij wordt steeds onvoorspelbaarder en onzekerder.
 
Over 10 tot 20 jaar zal onze wereld en maatschappij er heel anders uitzien. Niemand weet hoe die er dan uit zal zien. We hopen natuurlijk dat die mooier is dan nu, maar dat is onbekend. Het is belangrijk om ons te realiseren dat we in een periode van transformatie zijn en dat we ons leven moeten leiden met de onzekerheid in gedachten.

De natuur heerst (nog steeds) over ons

Het is belangrijk om te beseffen dat we in een natuurlijke transformatie zijn en dat de vernietigende kracht van het leven en levende systemen veel sterker is dan de menselijke acties die het probeert tegen te gaan. Ondanks al onze kennis, kunde en techniek, moeten we accepteren dat de natuur nog steeds ons beheerst.

Leven in het hier-en-nu

In plaats van ons druk te maken over de toekomst, moeten we leren om in het moment te leven en onze aandacht te richten op wat er nu speelt. Door ons te concentreren op het hier-en-nu, kunnen we ons beter voorbereiden op wat er komen gaat. Dit betekent niet dat we ons niet bezig moeten houden met de toekomst, maar wel dat we de balans moeten vinden tussen het plannen voor de toekomst en het leven in het moment.
 

Langdurig verblijven in de natuur

Een manier om in het moment te leven is door deel te nemen aan een van onze natuur retraites. Door los te komen van het dagelijkse leven thuis en op het werk, kun je je weer verbinden met je ware natuur. De schoonheid van de natuur nodigt uit om mindfulness te oefenen. Door continu aandacht te hebben voor jezelf en de omgeving, kun je steeds beter aanwezig blijven in het hier-en-nu. Dit helpt je om minder druk te maken over de toekomst en je beter voor te bereiden op de grote veranderingen die komen gaan.

Leven in het moment

In deze tijd van onzekerheid en verandering is het belangrijker dan ooit om in het moment te leven. Door onze aandacht te richten op het hier-en-nu, kunnen we ons beter voorbereiden op de toekomst en een balans vinden tussen het plannen voor de toekomst en het leven in het moment. Laten we ons concentreren op wat er nu speelt en ons voorbereiden op de veranderingen die komen gaan.

Dankjewel voor het invullen van het evaluatieformulier

Hartelijke groet,
Johan en Helene

Dankjewel voor het invullen van het inschrijfformulier

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze webinar.
We sturen binnenkort de zoomlink naar je e-mail adres.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Aanmelden voor Nieuwsbrief Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Contact opnemen