Authentiek Leiderschap: betekenis en functie

natuurlijk leiderschap in de wilderness

Het woord “Leiderschap” is een containerbegrip, het heeft vele betekenissen. Ten eerste wordt het vaak gezien als een functie. In een organisatie is degene die het hoogste in aanzien is of de hoogste functie heeft, de leider. De leider heeft een nummer 1 positie in organisaties, teams of zelfs familie. Authentiek Leiderschap gaat niet over deze eerst plek in een organisatie, team, sportvereniging of wat dan ook. Authentiek Leiderschap gaat over hoe jij als persoon in het leven staat en heeft helemaal niets met functies te maken.

Als je kijkt naar de etymologische betekenis van leiden, dan is dit woord terug te voeren naar woorden als: gidsen, richting geven, voortbrengen, reizen. Leiderschap gaat dus over: richting geven aan je (levens)reis en aan dat wat het voortbrengt.

De vraag is door wie of wat laat een leider zich leiden. Het antwoord is: door iets in zichzelf. Ieder mens beschikt over 3 authentieke bronnen die onuitputtelijk zijn:

enkel logo

  1. Levenskracht, je levensenergie
  2. Innerlijke wijsheid, wat de bron is van jouw unieke talenten
  3. Universele liefde: je voelt en ervaart verbondenheid, eenheid en volwaardigheid

  

Als je verbonden bent met deze authentieke bronnen: neem je jezelf als een volwaardig mens. Je staat vol in het leven. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen leven en met alles wat je hebt meegemaakt. Je volgt je eigen innerlijke maatstaven voor het leven wat je leidt. Je gaat relaties aan en werkt samen met anderen ten behoeve wederzijds voordeel en voor het grotere geheel. Je streeft continu naar vereffening van wederzijds geven en nemen. Je zet stappen in jouw ontwikkeling die op dat moment passend zijn voor jou. Je bent een open persoon. Jouw emoties zijn actueel, functioneel, realistisch, waardevol en begrensd.

Helaas geldt voor de meesten dat deze bronnen van authentiek leiderschap gehuld zijn in sluiers van mist. Deze mensen worden dan niet geleid door deze innerlijke bronnen maar door externe facetten. Zekerheden van een baan, inkomen, social media, familieregels, vriendengroepen etc. Vaak zie je dit ook terug bij mensen die leiderschapsfuncties vervullen in organisaties. Ze worden geleid door externe zekerheden om hun innerlijke onzekerheid en kwetsbaarheid niet te hoeven voelen.

Als je aan deze mensen vraagt wat zou je nu graag willen, dan hoor je antwoorden in de trend van dat ze een betere baan willen, minder stress willen, meer energie willen hebben etc. Hun wensen worden dan vaak vervuld door middel van ander werk, timemanagement training, gezond eten en sporten. Met andere woorden ze vinden hun oplossing in hun externe of (be)grijpbare wereld. Terwijl de echte vervulling in zichzelf voor het oprapen ligt. Er is alleen moed en lef voor nodig.

 

Dankjewel voor het invullen van het inschrijfformulier

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze webinar.
We sturen binnenkort de zoomlink naar je e-mail adres.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Aanmelden voor Nieuwsbrief Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Contact opnemen