Positieve effecten van de natuur op welzijn en groei

Veel psychologisch onderzoek bevestigt de hypothese dat direct contact met de natuur leidt tot een gezondere geest en toegenomen psychische ontwikkeling. Dit onderzoek probeert de aantrekkingskracht van de natuur voor mensen uit stedelijke gebieden. Bovendien bevestigt het de belangrijke waarde van het contact met de natuur voor jongeren en volwassenen.
 

 

Download hier het volledige oorspronkelijke artikel in het engels: Psychological benefits of Nature

Korte samenvatting

Het onderzoek omvat een grote serie van natuurervaringen: van intensieve wildernis programma’s, wandelen in open ruimte, het stadspark, tuinieren etc. Zelfs het kijk naar natuurfilms.

Terwijl verschillende psychologische benaderingen (evolutionaire, gedrags-, cognitieve, psychodynamische, systemen, humanistische en transpersoonlijke) zich richten op verschillende aspecten van de psychologische voordelen van natuurervaringen, allemaal tonen aan  dat de natuurervaringen wenselijk en gezond zijn. Dit is fenomemische overeenkomsten. Beperkt onderzoek wijst uit dat deze uitkomsten zijn cross-cultureel en universeel zijn.
 
Onderwerpen die in het artikel aan de orde komen zijn:

 1. Ontspanning, stress reductie en mindfulness

   

  • Ontspanning, hersteltijd, rust. Vermindering van de rolbelasting, -conflict, en -ambiguïteit. Vermindering van burnout en verveling. Sneller herstel van stress wanneer in contact met de natuur
  • De natuur brengt  meer ‘natuurlijkheid’ terug.
  • Versneld herstel tijdens en na fysieke en mentale ziekte
  • Verhoogd zintuigelijk bewustzijn

 2. Persoonlijke stevigheid, locus-of-control/beheersingsorientie, uitdaging, flow, en compatibiliteit

   

  • Persoonlijke stevigheid komt voort uit een combinatie van een interne locus of control, positieve kijk op uitdagingen als kansen zien en sterk verbonden zijn met zichzelf.
  • Wildernis ervaringen leiden tot meer zelfvertrouwen en verbeterde eigenwaarde.
  • Direct contact met pure gezonde ecosystemen in de natuur  verhoogt de coherentie (lees: verbondenheid, heelheid en zingeving) Coherentie heeft sterke relatie met een betere geestelijke gezondheid en vermindering van negatieve stress.
  • Flow is kenmerkend voor in contact zijn met de natuur ontmoetingen, zowel lokaal als gedurende wildernis ervaringen.
  • Compatibiliteit gaat over de fit tussen eigen behoefte, iemands kwaliteiten en wat de omgeving biedt. Het leidt tot een gevoel van “thuiskomen”

 3. Voordelen bij ontwikkeling van kinderen/jongeren

   

  • aanzienlijke positieve cognitieve, affectieve en morele ontwikkeling bij kinderen  door direct contact met de natuur. “Direct” wil zeggen de pure natuur zonder menselijke ingrijpen zoals bij parken, dierentuinen, natuurfilms etc.
  • Een uitgebreide studie naar outward bound programma’s, outdoor leadership programma’s zoals Rites of Passages, Vision Quest etc. laat de positieve impact van deze programma’s zien. De overgrote meerderheid van de deelnemers zeggen dat deze ervaring een van de belangrijkste ervaring in hun leven is. Het versterkt hun persoonlijkheid en karakter ontwikkeling. Specifieke voordelen die worden genoemd zijn: zelfvertrouwen, zelfbeeld, zelfvertrouwen, autonomie, en de capaciteit om met problemen om te gaan. Er was een aantoonbare vertaling van de leermomenten uit de wildernis naar hun eigen omgeving. Respect en waardering voor de natuur is ook sterk toegenomen.
 
 

Dankjewel voor het invullen van het evaluatieformulier

Hartelijke groet,
Johan en Helene

Dankjewel voor het invullen van het inschrijfformulier

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor onze webinar.
We sturen binnenkort de zoomlink naar je e-mail adres.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Aanmelden voor Nieuwsbrief Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor deze natuur retraite.
We nemen snel contact met je op.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen je op de hoogte houden.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

Wat leuk dat je interesse hebt in onze natuur retraites.
We hebben je bericht ontvangen en
zullen snel op je vraag reageren.

Hartelijke groet,
Natuurretraites.nl

natuurretraites logo

Contact opnemen